PRZEPIS NA PIERNICZKI
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy do pierników,
- 1/2 łyżki kawy Inka,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 łyżki cukru,
- 80 g masła,
- 1/4 szklanki miodu,
- 2 łyżki jogurtu,
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy: cukier, miód, kakao, kawę Inkę i przyprawę. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, 2 łyżki jogurtu, 2 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy dłońmi. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami). Pieczemy w temperaturze 160’C przez około 15 minut.
Przyjemnego dekorowania, takie chwile tworzą piękne wspomnienia!
Dajcie znać, jak Wam smakują!
- 29 listopada 2022
- 0 komentarzy
- Wszystko co fajne
Komentarze